6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un “Kanunun şümulü” başlıklı birinci maddesinde “Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer’i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümleri tatbik olunur. Türk Ceza Kanununun para cezalarının tahsil şekli ve hapse tahvili hakkındaki hükümleri mahfuzdur.” hükmü, “Gecikme Zammı, Nispet ve Hesabı” başlıklı 51 inci maddesinde “Amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı %4 oranında gecikme zammı tatbik olunur. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir. Gecikme zammı birmilyon liradan az olamaz. Gecikme zammı; 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre uygulanan vergi ziyaı cezalarında bu madde uyarınca belirlenen oranda, mahkemeler tarafından verilen ve ceza mahiyetinde olan amme alacaklarında ise bu oranın yarısı ölçüsünde uygulanır. Bunların dışındaki ceza mahiyetinde olan amme alacaklarına gecikme zammı tatbik edilmez.” hükmü yer almaktadır. Öte yandan 213 Sayılı Vergi Usul Kanununda gecikme zammına ilişkin düzenlemelere yer verilmişse de bu kanunun 1.maddesi uyarınca, belediyelerce verilen idari para cezalarına uygulanması mümkün değildir. Nitekim Danıştay 6. Dairesi, 2007/7915 Esas ve 2010/3386 Karar sayılı 6.4.2010 günlü kararında da, “ 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanununun 51. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Gecikme zammı; 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre uygulanan. vergi ziyaı cezalarında bu madde uyarınca belirlenen oranda, mahkemeler tarafından verilen ve ceza mahiyetinde olan amme alacaklarında ise bu oranın yarısı ölçüsünde uygulanır. Bunların dışındaki ceza mahiyetinde olan amme alacaklarına gecikme zammı tatbik edilmez.” hükmü yer almıştır.Bu durumda, 6183 sayılı Yasa uyarınca gecikme zammı vergi ziyaı cezalarına ve mahkemelerce verilecek para cezalarına uygulanabileceğinden, bu kapsamda olmayan 3194 sayılı Yasa’nın 42. maddesi uyarınca verilen para cezasına gecikme zammı uygulanması mümkün olmadığından imar para cezasına uygulanan gecikme zammının ödenmediğinden bahisle tapu kaydına şerh konulmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolundaki mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.” denilmektedir. Nitekim Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2439664 Sayı ve 13.12.2021 günlü yazısı da aynı yönde olup sonuç kısmında açıkça, “ Sonuç olarak 3194 sayılı Kanun, 1608 sayılı Kanun ile Kabahatler Kanunu’na göre verilen para cezaları başta olmak üzere belediyece verilen para cezalarına gecikme zammı veya gecikme faizi uygulanamayacağı…,” denilmektedir.

Bu itibarla; 3194 Sayılı Yasanın 42.maddesi uyarınca tesis edilen idari para cezalarına gecikme zammı veya gecikme faizinin uygulanamayacağı değerlendirilmektedir .

Not: Görüşler sahibinin düşüncesini yansıtmakta olup herhangi bir sorumluluk kabul edilmemektedir. İşbu görüş Avukat Ahmet Can ÇAĞIRAN tarafından kaleme alınmış olup zaman imzalıdır. İzinsiz çoğaltılması halinde fikri mülkiyet ihlaline ilişkin tüm hususlar saklıdır.